Boli de piele cauzate de 9 paraziţi

Candidoza Ce este?

Candidoza este o boală foarte răspândită, cauzată de ciuperca . Se manifestă la nivelul pielii, gurii (muguet) , gâtului, esofagului, intestinului, vezicii urinare şi al organelor genitale (vagin, penis) . Afectează de asemenea zonele corpului care au o umiditate crescută, cum ar fi plicile (axilare, inghinale, submamare), ombilicul, şanţul interfesier, regiunea perianală, spaţiile dintre degete la mâni şi picioare . În aceste zone pielea deseori rămâne umedă din cauza transpiraţiei şi nu este expusă la acţiunea dezinfectantă a luminii soarelui. Cum se transmite? Prin contactul direct cu o persoană infectată sau cu hainele contaminate. Cum se previne? • Spălaţi-vă bine pe mâini după ce aţi atins persoane sau obiecte infectate. • Păstraţi pielea curată şi uscată schimbând des scutecele sau pamperşii (NU folosiţi scutece cu chiloţei de plastic). • Spălaţi lenjeria infectată în apă fierbinte. • Purtaţi papuci de baie când mergeţi la piscină sau utilizaţi duşuri publice. Cum se manifestă? • Prin papule roşii, umede, cu o margine albicioasă în zonele unde pielea rămâne deseori umedă şi neexpusă la soare. Prurit. Uneori este prezent şi un miros neplăcut. • Pe unghiile de la mâini şi picioare: umflături, roşeaţă, dureri. Ce trebuie să faceţi şi cum se tratează? Adresaţi-vă medicului. După vindecare, boala recidivează frecvent.

Pityriasis versicolor.

Este una dintre micozele cele mai răspândite, mai cu seamă în ţările cu climă tropicală. Este provocată de ciuperca care trăieşte în mod normal pe piele (), preferând zonele bogate în glande sebacee. Cum se transmite? Este foarte puţin contagioasă. Necesită pentru dezvoltare condiţii speciale (transpiraţie uşoară, igienă personală precară etc.). Cum se previne? Printr-o igienă personală riguroasă, mai ales la persoanele cu piele foarte grasă. Cum se manifestă? Localizările de elecţie sunt partea superioară a trunchiului, gâtul şi membrele superioare. Cu timpul, leziunile se pot extinde şi pot fuziona conferind pielii un aspect de “hartă geografică” . În general, nu sunt prezente simptome particulare; unii pacienţi, afectaţi de forme foarte extinse, pot acuza prurit. Ce trebuie să faceţi şi cum se tratează? Adresaţi-vă medicului. După vindecare, boala recidivează frecvent.

Scabia Ce este?

Scabia este o boală contagioasă cauzată de acarianul , invizibil cu ochiul liber . Cum se transmite? Prin contactul prelungit cu o persoană infectată, cu lenjerie de pat sau haine contaminate. Cum se previne? • Se evită contactul cu persoana care are scabie, cu lenjeria, cearşafurile, feţele de pernă, prosoapele acesteia. • Se spală în apă fierbinte lenjeria de corp, de pat şi de baie a persoanei infectate. • Tot ceea ce nu este lavabil la temperaturi mari (pături, îmbrăcăminte de lâna etc.) se pune intrun sac impermeabil de nailon, care se ţine închis timp de cel puţin 48 de ore, apoi se expune la aer. Canapelele şi pernele se curăţă cu abur şi se înfăşoară în saci impermeabili pentru câteva zile. Cum se manifestă? • Pete mici sau linii subţiri de culoare roşie ieşite în relief, cu lungimea de până la 5-10 mm, pe mâini, picioare, încheieturile mâinilor, coate, regiunea axilară, organele genitale masculine, fese ; • mâncărimi intense, predominant nocturne, după 2-6 săptămâni de la contaminare. Mâncărimea este atât de supărătoare încât pacientul ajunge să-şi provoace leziuni prin scărpinarea excesivă, cu apariţia, în consecinţă, a crustelor care pot fi infectate de alte bacterii . Ce trebuie să faceţi? Adresaţi-vă medicului. Cum se tratează? Cu substanţe speciale care se aplică seara, cel puţin trei seri la rând, pe întreg corpul (cu excepţia feţei, părului şi organelor genitale) şi se spală dimineaţa sub duş. Pe durata tratamentului, sunt importante schimbarea şi dezinfecţia lenjeriei de pat şi a hainelor. (N.B. Mâncărimea poate să rămână timp de câteva săptămâni după vindecare.)

Pediculoza Ce este?

Pediculoza este o boală contagioasă a pielii şi părului, cauzată de păduchi. Există trei tipuri de pediculoză: (infestare cu păduchi laţi) (Cap. 7). Cum se transmite? Prin contact de la cap la cap sau prin folosirea în comun cu persoanele infestate a pieptenilor, pălăriilor, fularelor, pernelor sau hainelor. Cum se previne? • Prin evitarea utilizării pieptenilor, periilor, pălăriilor, fularelor, hainelor care aparţin persoanelor infestate. • Toate persoanele care au intrat în contact cu un subiect infestat trebuie să fie controlate şi eventual tratate. Cum se manifestă? • Pediculoza capului: prurit. Păduchiul este de culoare gri şi poate fi văzut cu ochiul liber, mai frecvent la ceafă şi după urechi. Ouăle de asemenea sunt vizibile şi sunt ataşate de firele de păr • Pediculoza corpului: prurit. Mici înţepături roşii pe umeri, abdomen şi fese. Ce trebuie să faceţi şi cum se tratează? Adresaţi-vă medicului. În caz de, păduchii şi ouăle se îndepărtează de pe păr cu un pieptene, iar de pe gene şi sprâncene cu o pensetă . Se foloseşte de asemenea un şampon pe bază de substanţe chimice (naturale sau sintetice). Acest tratament trebuie repetat neapărat încă o dată după 1 săptămână. Uneori este necesară raderea completă a părului, sprâncenelor, bărbii. În caz de , se spală bine corpul şi se îmbracă întotdeauna lenjerie şi haine curate. Cât priveşte pieptenii, căciulile, lenjeria intimă, aşternutul, saltelele, pernele, păturile, hainele etc., acestea se fierb, se curăţă chimic, se calcă cu aburi.

BOLI DE PIELE CAUZATE DE CIUPERCI Ţinea Ce este?

Ţinea afectează pielea la nivelul capului, trunchiului, zonei inghinale, piciorului. Cum se transmite? Prin contactul cu persoane infectate sau cu animale (pisici, iepuri, câini); prin utilizarea în comun a hainelor şi obiectelor de igienă personală; prin mersul desculţ în camere de hotel, săli de sport, piscine, băi publice; prin purtarea de haine şi încălţăminte care nu lasă pielea să respire (încălţăminte robustă cu talpă de cauciuc). Cum se previne? • Nu mergeţi desculţi în locuri foarte frecventate de public; • Evitaţi: hainele foarte strâmte sau sintetice, încălţămintea care nu permite evaporarea transpiraţiei; mediile calde şi umede. • Spălaţi-vă des. • Nu folosiţi şerveţele, prosoape, piepteni, pile sau forfecuţe de unghii ce aparţin persoanelor infectate. Cum se manifestă? • Pe scalp: prurit, pete cenuşii sau roşii care se descuamează, puroi. • Pe corp: prurit şi pete roşii care se măresc în dimensiune. • În zona inghinală: pete roşii care se descuamează. Prurit şi dureri • Pe picioare: pielea dintre degete se macerează, se înroşeşte şi are un miros neplăcut. Prurit şi dureri. Ce trebuie să faceţi şi cum se tratează? Adresaţi-vă medicului. Dezinfectaţi bine toate obiectele folosite de persoana infectată prin fierbere, curăţare chimică, curăţare cu dezinfectanţi şi alte produse potrivite.

Articole create 80

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus